Elektrikli araç sahibi olanlar yada almayı düşünenlerin lastik konusunda araştırma yaptıklarında karşılarına çıkan en önemli konu başlıklarından birisi elektrikli ve hibrit araçların normal araçlarda kullanılan lastiklerden daha farklı lastikler kullanmasıdır. Peki neden elektrikli araçlar farklı lastik kullanırlar bu yazımızda sizlere bu konuyu detaylıca açıklayalım.

 

Elektrikli araçları farklı lastik kullanmalarının araçların yapısı ve gücü ile doğrudan bağlantısı var ama asıl mesele tabiki sürüş güvenliği ve sizin ve sevdiklerinizin güvenliğidir. Bu sebeple aracınız ne olursa olsun lastik alırken mutlaka aracınıza ve sürüş koşullarına uygun lastikler tercih edin.

 

Elektrikli araçların farklı lastik kullanmalarının birinci sebebi bu araçların bataryalarının aşırı ağır olmaları sebebiyle daha ağır yükler altında yapısal bütünlüğünü daha uzun süre koruyacak bir lastik yapısına ihtiyaç duyulmasıdır. Bu sebeple elektrikli araçlarda kullanılan lastiklerin yük indeksleri daha üst seviyededir. Ayrıca aracın artan ağırlığı fren mesafesini de deoğal olarak uzatacağı için bu lastiklerin yol tutuş ve frenleme dirençleri çok daha üst düzeydedir.

Elektrikli araçlarda kullanılan lastiklerin daha farklı olmasının ikinci sebebi ise bu araçların elektrik motorlarının verdiği yüksek tork sebebiyle lastiğin yol ile sürtünmesinin çok fazla olmasıdır. Elektrikli araç hızlanma videolarını izlediyseniz bu araçların ne kadar kısa sürede ne kadar büyük hızlara ulaştıklarına şahit olmuşsunuzdur. İşte böyle zorlu bir hızlanma sürecinde en büyük iş lastiklere düşmektedir.

yokohama elektrikli araç lastiği

Elektrikli araçların rejeneratif frenleme özellikleri ise bu araçlarda kullanılan lastiklerin farklı olmasının üçüncü sebebidir. Rejeneratif frenleme aracın fren yaparken elektrik motorlarını şarj etmesidir ve bu özellik uzun yokuş inişlerinde lastikleri uzun süre sabit olarak frenleme direnci ile yıprattığı için lastik yapısının bu yıpranmaya direnebilecek üstün özelliklere sahip olmasını zorunlu kılıyor.

Aracınız elektrikli ve aracınıza yeni bir lastik alacaksanız bu konuda araştırma yaparken lastiklerin üzerinde yer alan sembolleri dikkate alarak araştırma yaparsanız çok daha sağlıklı sonuçlar elde edersiniz. Elektrikli araç lastiklerinde E+, Elect, EV gibi sembolik yazılar bulunur.

Elektrikli araç lastikleri yukarıdaki temel konular başta olmak üzere araç modellerine göre değişen özellikler sebebiyle farklı tasarım ve kauçuk bileşimlerinden üretilirler. Aracınıza uygun lastik modeli ile ilgili bilgi ve merak ettikleriniz için Gönül Dağı Ailesi sosyal medya platformuna üye olarak merak ettiklerinizi üyelerimize sorarak elektrikl iaraç lastikleri hakkında daha detaylı ve tecrübeye dayalı cevaplar alabilirsiniz.

 

michelin pilot sport elektrikli araç lastiği

 

pirelli p zero elektrikli araç lastiği